Neuvoja rakennusprojektia varten

Ensimmäisten asioiden joukossa kannattaa käydä pankin kanssa käydä keskustelemassa, minkä verran sitä lainaa on mahdollista saada. Että tietää sit sen mukaan valita talon ja tontin. Toki on hassua lähteä kysymään paljonko sitä lainaa saa, kun ei ole mitään esittää, mutta kyllä pankissa pitäisi kyselyyn suhtautua positiivisesti. Varsinainen pankkien kilpailutus kannattaa tehdä sitten myöhemmin, kun budjetti on tiedossa.

Toinen tärkeä asia on se valvoja. Hommaa se viimeistään silloin kun on tontti. Voitte sitten katsoo yhdessä, minkälaisen talon siihen voi rakentaa, miltä maatyöt näyttää yms.

Paras vaihtoehto on, että jos ette (netistä) löydä haluamaanne talopohjaa, keksitte sen itse ja teetätte pääpiirustukset tässä vaiheessa. Sit niiden kanssa on helppo käydä kysymässä tarjouksia. Hyvin monessa paikassa saa talon omien piirustusten mukaan, vaikka kyseessä olisikin elementtitalo. Ja jotta pääpiirustukset saa valmiiksi, pitää päättää jo erittäin paljon rakenteisiin liittyviä asioita, joten siinä menee aikaa.

Pyydä paperille mitä tarjoukseen kuuluu ja pidä huoli että kysyt joka paikasta samoilla spekseillä tarjousta. Kysy kaikenlaista, ihan hassujakin juttuja.

Ole ajoissa liikenteessä. Semmonen vuosi ennen rakentamisen alkua vähintäänkin. Kappaletavarasta talon pystyttäminen kestää puolisen vuotta. Elementtitalo on pystyssä nopeammin. Ja ennen sitä pystyttämistä on monen monta vaihetta.

Ota rauhallisesti, suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa.’

Jos tulee mieleen lisättävää tähän listaan, laittakaa kommenttia.

Kategoria(t): pohdintaa, rakennusfirma, talo, tontti, vastaava työnjohtaja. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Neuvoja rakennusprojektia varten

  1. Sanna sanoo:

    Meidän neuvo nr:o 1 on, että kannattaa miettiä, mistä on valmis luopumaan
    -talon suhteen
    -sijainnin ja tontin suhteen
    -ylipäätään koko projektin aikana

    Rakennutamme oman talomme landelle, koska tässä ”IsossaCityssä” tontit maksoivat alk. 15 000 euroa enemmän. Tulevaisuudessa emme siis voi noin vain heittää takkia niskaan ja kävellä keskustaan shoppailemaan, vaan kauppareissu alkaa noin 20 minuutin ajomatkalla.

    Luonnollisesti kaiken haluamansa saa vain rajattomalla budjetilla. Jos projektin aikana eteen tulee jokin Must Have -hankinta, on pakko miettiä mistä sen hinnan voi sitten säästää.

    Ja se itse rakentaminen on yhtä isoa kompromissiä. Joka nurkasta ei välttämättä tulee viimeisen päälle siistiä, on talo sitten itse tehty tai muuttovalmis talopaketti.

    Eteen voi myös aina tulla ”piilokustannuksia”. Menoja, joita ei ole tullut edes ajatelleeksi.

  2. kirsi sanoo:

    Lisäisin tähän myös budjetin. Tarkoitan nyt tarkkaa ja yksityiskohtaista budjettia. Kuvitellaan esim. tilanne,että ollaan ostamassa patolevyä, listaa ja nauloja. Jos minulla ei olisi etukäteen mitään hintaa näille, vaan ne olisi sisällytetty kohtaan ”perustukset”, olisi mahdotonta tietää mitä patolevy tarvikkeineen saisi maksaa,jotta pysytään budjetissa. Usein tuotteita ostetaan kuitenkin eriaikaisesti. Soralle, styroksille, raudoille, kiville, laastille, betonimyllylle jne on hyvä laittaa hintalappu jo etukäteen. Tämän kanssa me teimme paljon töitä ja miten se sitten toteutuu nähdään myöhemmin. Vastaava mestarimme tarkisti tuon ja pankin ”täti” tuumasi,että tarkka oli:) Lähtökohta ja tavoite budjetille tulee olla ”omanapa” ei pankki. Budjetti on työkalu jolla kustannuksia voi yrittää hallita. Uskon, että vaikka käytimme paljon aikaa budjetin tekoon ja siitä löytyy tällähetkellä 183 riviä, puuttuu siitä vielä paljon. Nyt tiedän ainakin millä hinnalla hanan ostan, pöntön tai tapettirullan. Tosin niissä sitä säästöä ei tehdä vaan LVI tuotteissa!!! 🙂

Jätä kommentti